Coriandrum sativum, czyli kolendra – zastosowanie w kuchni i naturalne lecznicze właściwości

Kolendra, zwana także Coriandrum sativum, jest powszechnie używaną przyprawą należącą do rodziny selerowatych, której wygląd kojarzy się z pietruszką. Przede wszystkim jest rozpoznawalna jako nieodłączny element dań azjatyckich, ale znalazła również swoje miejsce w polskiej kulinarii. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę jej zdrowotne korzyści, które sprawiają, że jest często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Ale co dokładnie sprawia, że liście i nasiona kolendry są tak cenione? Jakie mają one wartości odżywcze?

Choć kolendra jest najczęściej spotykana jako interesujący dodatek do jedzenia, jej rola w medycynie naturalnej jest równie istotna. Świeże listki tej przyprawy są pełne witamin A i C, które są naturalnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki, odpowiedzialne za przyspieszenie starzenia się komórek naszego organizmu. Kolendra zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowym krzepnięciu krwi. Ta przyprawa dostarcza też minerałów takich jak: żelazo, magnez, cynk, potas i wapń, które są niezbędne dla wspierania wielu funkcji naszego ciała.

Właściwości kolendry są szczególnie korzystne dla układu krążenia oraz utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego jest to przyprawa niezwykle wartościowa w profilaktyce chorób takich jak miażdżyca czy schorzenia serca. Kolendra wspiera również apetyt i pomaga zapobiegać nowotworom jelita grubego. Jej lecznicze działanie zyskało uznanie ze względu na intensywne właściwości oczyszczające organizm, co czyni ją pomocna w różnego rodzaju dietach detoksykacyjnych, a także jako wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania żołądka, jelit i wątroby. Dodatkowo kolendra uznawana jest za naturalny sposób na pobudzenie laktacji u karmiących matek.