Pestycydy obecne w polskich truskawkach dostępnych w sklepach Biedronka i Lidl

Według badań przeprowadzonych przez Fundację Pro-Test, truskawki pochodzące z dwóch popularnych sieci handlowych w Polsce, Lidla i Biedronki, zawierają pestycydy. Analiza wykazała obecność aż siedmiu różnych szkodliwych związków w truskawkach z Biedronki oraz trzech w owocach z Lidla. Mimo iż ilość zanieczyszczeń nie przekroczyła dopuszczalnej normy europejskiej, specjaliści z fundacji wyrażają swoje obawy i powody do niepokoju.

Fundacja Pro-Test przeprowadziła szczegółowe badania na próbkach truskawek zakupionych w Biedronce oraz Lidlu, analizując zawartość ponad 540 różnych pestycydów. Badania te zostały wykonane w akredytowanym laboratorium, które miało za zadanie sprawdzić, czy owoce były zanieczyszczone pozostałościami środków ochrony roślin.

Ciekawym wnioskiem z przeprowadzonych badań jest to, że wszystkie analizowane próbki truskawek zawierały śladowe ilości kilku pestycydów. Pomimo tego, żadna z nich nie przekroczyła ustalonych limitów. Najwięcej, bo aż siedem różnych szkodliwych związków, wykryto w truskawkach pochodzących z sieci Biedronka, podczas gdy w truskawkach z Lidla znaleziono trzy.

Choć wyniki badań pozornie mieszczą się w normie, fundacja wyraża swoje zaniepokojenie ze względu na dużą liczbę różnych szkodliwych związków, zwłaszcza w truskawkach z Biedronki. Fundacja ostrzega, że toksyczność poszczególnych pestycydów może wzrosnąć, jeśli wejdą one w reakcję z innymi substancjami. Innymi słowy, skutki długotrwałego narażenia na mieszankę wielu różnych pestycydów na zdrowie człowieka nie są jeszcze dobrze poznane.

Biorąc pod uwagę fakt, że śladowe ilości pestycydów są obecne także w innych produktach spożywczych, takich jak jabłka, pomidory czy ziemniaki, fundacja podkreśla, że kontrola sumy spożywanych każdego dnia toksycznych związków jest niemożliwa. Nie można także przewidzieć długoterminowego wpływu tych substancji na zdrowie nasze i naszych dzieci. Dlatego warto pamiętać o jednej prostej zasadzie – im mniej pestycydów w naszej diecie, tym lepiej.

Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów. Mogą one być stosowane na roślinach, ale także w środkach do zwalczania gryzoni, karaluchów czy insektów. Poprawne stosowanie pestycydów nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka ani zwierząt, jednak ich nadmiar może być szkodliwy.

Wielokrotne badania wykazały, że najwięcej pestycydów znajduje się w owocach takich jak: truskawki, szpinak, jarmuż, zielona kapusta, brzoskwinie, gruszki, nektarynki, jabłka, winogrona, papryka (słodka i ostra), wiśnie oraz jagody. Istnieje związek między ekspozycją na pestycydy a zwiększonym ryzykiem wystąpienia różnych chorób. Pestycydy mogą prowadzić do rozwoju nowotworów (np. jajnika, piersi, mózgu lub prostaty), zaburzeń neurologicznych (np. choroby Parkinsona i Alzheimera), chorób układu sercowo-naczyniowego, opóźnień rozwojowych u dzieci oraz wpływać na zdolność reprodukcyjną i niepłodność zarówno u kobiet jak i mężczyzn.

W reakcji na wyniki badań, sieć Lidl podkreśla, że wyniki badania truskawek są zgodne z obowiązującym prawem, więc ich spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia. W ramach regularnego monitoringu od 2023 roku przeprowadzili oni ponad 80 badań dla truskawek, gdzie około 99% wyników spełniało wszystkie wymagania prawne. Dodatkowo, każdy produkt badany jest na obecność 730 substancji, czyli aż o 190 substancji więcej niż w opublikowanym teście truskawek.