Róża jako skarbnica dobrodziejstw: korzyści zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Wyjątkowy kwiat róży jest nie tylko piękny do podziwiania, ale również bogaty w wartości odżywcze. Wiele osób może być zaskoczonych dowiedziawszy się, że róża posiada właściwości lecznicze, które są wykorzystywane od tysięcy lat, szczególnie w tradycyjnej medycynie i kuchni perskiej. Wielu z nas ceni owoce dzikiej róży za ich bogactwo w witaminę C, ale ten sam składnik odżywczy można znaleźć również w samych kwiatach róży, które dodatkowo oferują mnóstwo innych korzyści dla zdrowia.

Wielcy myśliciele i naukowcy przeszłości, takie jak Hipokrates, zdawali sobie sprawę z leczniczych korzyści płynących z róży. Perski lekarz Awicenna w X wieku n.e., jako pierwszy wyizolował olejek różany, pokazując jego szerokie zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń.

W Polsce róża jest bardziej kojarzona jako roślina ozdobna niż lecznicza. Jednakże w przeszłości powszechną praktyką były suszenie płatków róży, które służyły nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale również jako naturalny lek.

W Polsce popularne owoce róży są gromadzone z dziko rosnących gatunków, takich jak róża pomarszczona (Rosa rugosa Thbg) lub róża rdzawa (Rosa rubiginosa L.). Płatki słonecznych kwiatów i olejek różany są jednak pozyskiwane głównie z róży damasceńskiej (Rosa damascena Mill.), róży francuskiej (Rosa gallica), róży stulistnej (Rosa centifolia L.) i także róży pomarszczonej. To właśnie z tych dwóch ostatnich gatunków tworzy się aromatyczną konfiturę z róży, która jest ceniona zarówno za swój smak, jak i zdrowotne właściwości. Róża stulistna jest jednym z najmocniej pachnących gatunków róży.

Właściwości zdrowotne płatków róży wynikają z ich bogatego składu, który obejmuje antocyjany, olejki eteryczne, flawonoidy i śluzy. Róża zawiera również fenolokwasy oraz niektóre witaminy, w tym cenną witaminę C. Wśród najważniejszych korzyści płynących z kwiatów róży można wymienić ich działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, przeciwskurczowe, ściągające, oczyszczające, przeciwbiegunkowe, łagodzące objawy przeziębienia i bólu gardła oraz antydepresyjne. Płatki róży są łagodne dla organizmu, dzięki czemu mogą być bezpiecznie podawane nawet małym dzieciom jako składnik codziennych herbatek. Olejek różany ma natomiast znacznie silniejsze działanie.

Aromatyczna herbatka z róży to idealny sposób na pokonanie chłodnych wieczorów. Regularne picie herbaty z róży nie tylko poprawia nastrój, ale również pomaga zapobiegać przeziębieniom. Zarówno kwiaty, płatki jak i pączki róży można wykorzystać jako składnik jesiennych naparów. Różę można parzyć samodzielnie, dodawać do zwykłej herbaty lub stosować jako składnik ziołowych mieszanek. Herbatki różane doskonale smakują ze stewią lub miodem.