Tworzenie zamienników słodyczy: zdrowe i niskokaloryczne fit desery

Rozważanie, czy deser może być jednocześnie słodki i zdrowy? Odpowiedź jest twierdząca! Prezentujemy nasze rekomendacje dotyczące smakowitych i prostych fit deserów! Podpowiadamy także, jakie wysokowartościowe składniki odżywcze są niezbędne do przygotowania zdrowego deseru.

Kasza jaglana jest idealnym wyborem do tworzenia fit wersji słodkości ze względu na jej subtelną nutę smakową oraz obfitość cennych substancji. Dostarcza między innymi:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B6), które są kluczowe dla prawidłowego działania układu nerwowego i mięśni. Dodatkowo, zaleca się spożywanie produktów bogatych w witaminę B6 w przypadku nudności i wymiotów podczas ciąży;
  • Witaminy E, która jest jednym z najpotężniejszych antyoksydantów znajdujących się w pożywieniu;
  • Pierwiastków mineralnych (żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu), niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej, odpowiedniego działania mięśni i transportu tlenu do komórek;
  • Krzemionki, które wzmacniają włosy i paznokcie.

Możesz korzystać z kaszy jaglanej nawet jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej. Jest to produkt naturalnie wolny od glutenu.

Komosa ryżowa to kolejny składnik, który umożliwi Ci stworzenie różnorodnych słodkości bez dodatku cukru i glutenu. Zalecane jest uwzględnienie potraw na bazie komosy ryżowej w diecie, ponieważ oferuje ona:

  • Obfite ilości białka roślinnego, co jest istotne szczególnie jeśli planujesz ciążę – zwiększenie konsumpcji białka roślinnego kosztem zwierzęcego ma pozytywny wpływ na płodność;
  • Błonnik pokarmowy – spożywając zdrowe desery o wysokiej zawartości tego składnika, nie musisz martwić się o nagły wzrost poziomu glukozy we krwi;
  • Foliany, które pełnią niezwykle ważną rolę w diecie kobiet planujących ciążę oraz spodziewających się dziecka;
  • Pierwiastki mineralne, takie jak magnez, potas, cynk oraz wapń, które pomagają wzmocnić odporność i dbać o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

Z komosy ryżowej możesz przyrządzić zarówno „komosankę” (odpowiednik popularnej owsianki), jak i domową granolę, czy „pudding” z dodatkiem owoców.