Pieprz metystynowy, znany jako kava kava – potencjalne korzyści, zastosowanie i potencjalne skutki uboczne

Pieprz metystynowy, popularnie nazywany kava kava, to naturalna roślina o właściwościach antydepresyjnych, która może znacząco poprawić nastrój i wywołać uczucie relaksu. Ze względu na jej psychoaktywne działanie, jest kontrowersyjnym surowcem roślinnym i jej status prawny w Polsce często się zmienia. W tym artykule przedstawimy pochodzenie pieprzu metystynowego, jego właściwości, zastosowanie, skutki uboczne oraz informacje dotyczące obecnej sytuacji prawnej tej rośliny.

Kava kava, inaczej pieprz metystynowy (Piper methysticum), to roślina z rodziny pieprzowatych. Charakterystyczna jest dla niej forma wiecznie zielonego krzewu, który osiąga wysokość od 3 do nawet 7 m i szerokość od 2 do 5 m. Korzenie i kłącza tej rośliny są najbardziej cenione za ich pozytywne właściwości.

Nazwa 'kava kava’ może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje ona podobieństwo do znanej nam pobudzającej kawy. Jednakże, działanie kava kava jest diametralnie różne od działania kawy. Smak tej rośliny jest gorzki, co odzwierciedla jej rodzime określenie 'Ava’, co w języku polinezyjskim oznacza 'gorzki’.

Jeżeli chodzi o pochodzenie pieprzu metystynowego, to wywodzi się on z wysp Polinezji położonych na Oceanie Spokojnym. Wśród nich najbardziej znane są:

  • Vanuatu;
  • Fidżi;
  • Polinezja Francuska;
  • Hawaje;
  • Mikronezja.

Warto zaznaczyć, że kava kava jest bogata w biologicznie aktywne substancje zwanymi kawalaktonami – do tej pory odkryto ich 18, takich jak dihydrokawaina, dihydrometystycyna, jangonina czy kawaina. Im większa ilość tych substancji zawiera roślina, tym mocniej działa. Największe stężenie kawalaktonów można znaleźć w korzeniach kava kava. Dodatkowo, roślina ta zawiera także niewielkie ilości chalkonów oraz alkaloidów.